فرض کنید وارد یک کارگاه طراحی شدید. اولین چیزی که توجه شما را جلب میکند، بومهای طراحی شده است. درواقع شما جذب رنگهای ترکیب شده در این بومها شدید و بعد از گذشت چند ثانیه مغزتان، شروع به تحلیل کردن طرحهای روی این بومها میشود. نقاشان و هنرمندان برای خلق آثاری زیبا و خیرهکننده، از رنگهایی استفاده میکنند که ترکیبشان با یکدیگر، آثاری خلق کند که نگاه بیننده را به خودش جلب کند. برای مثال “پیکاسو” از نقاشان مشهور زمان خود، آثاری خلق میکرد که زبانزد خاص و عام بود. دلیل شاهکارهای وی، داشتن شناخت کافی از رنگها و استفادهی درست از آنها بود.
رنگها بخش مهمی از زندگی انسان را تشکیل میدهند و مثل انسانها دارای خصوصیاتی هستند که آنها را از همدیگر متمایز میکند. این خصوصیات باعث میشوند که از هر رنگ در جای درست و برای موضوعی خاص استفاده شود. اکثر کسبوکارها برای جذب مشتری از یک سری ترکیب رنگ در بنرها تبلیغاتی، کارت تبلیغاتی و… استفاده میکنند. اگر دوست دارید وارد دنیای رنگها شوید و خصوصیات هرکدام را بشناسید، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
آنچه قرار است در این مقاله بخواهید:
رنگها و ویژگیهای آنها در کسبوکار
رنگها در تعداد محدودی خلاصه نمیشوند. ما سه رنگ اصلی “قرمز”، “آبی” و “زرد” داریم که از ترکیب هرکدام از آنها، بینهایت رنگ تشکیل میشود. مثلا ترکیب آبی با زرد، رنگ سبز را ایجاد میکند و ترکیب آبی با قرمز سبب تشکیل رنگ بنفش میشود.
رنگها را بر اساس انرژیای که به ما منتقل میکنند، میتوان به دو دستهی رنگهای گرم و رنگهای سرد تقسیم کرد. در این میان رنگهای خنثی هم داریم که در ادامه راجب آنها نیز بحث میشود.
شناخت هرکدام از ویژگیهای رنگها به ما کمک میکند تا در اموری مثل کارهای تبلیغاتی یا طراحی، فردی موفق واقع شویم. فرض کنید که قصد راهاندازی کاری را دارید. برای برندسازی محصولات تولیدیتان لازم است شناخت کافیای نسبت به رنگها داشته باشید. شناخت کافی در زمینهی رنگها به شما در طراحی هویت برندتان، اعتبار بخشیدن به طراحتان و متمایز کردن برندتان نسبت به رقیبان کاریتان کمک میکند. حتی در زندگی روزمره، برای عوض شدن حال خودمان هم که شده بهتر است رنگها را بشناسیم. شاید باورش برایتان سخت باشد ولی رنگها جنبهی درمانی هم دارد و شما میتوانید از رنگها برای زمانی که احساس افسردگی و یا بیحالی دارید، بهره ببرید.
رنگهای گرم
رنگهایی که به شما احساس گرما و شور و نشاظ را انتقال میدهند، رنگ گرم مینامند. این رنگها شامل “قرمز”، “نارنجی” و “زرد” هستند. مثلا غروب آفتاب تلفیقی از سه رنگ گرم قرمز، نارنجی و زرد است. وقتی شما به غروب آفتاب نگاه میکنید، بعضی مواقع حس این را دارید که وسط تابستان هستید و گرمتان است.
هرکدام از این رنگهای گرم شامل خصوصیاتی است که به بررسی آن میپردازیم:
قرمز
وقتی به رنگ قرمز نگاه میکنید، سرشار از گرما و هیجان میشوید. روحتان مانند رنگ خونی که در رگهایتان جاریست، انرژی میگیرد و جریان زندگی را در تکتک سلولهایتان حس میکنید. عشق و دوستداشتن را با رنگ قرمز بیان میکنند. مثلا در روز ولنتاین همهی هدیهها به رنگ قرمز است.
در کسبوکارها، اکثرا از رنگ قرمز برای زمان حراجی استفاده میکنند. زیرا وقتی این رنگ را مشاهده میکنید به دلیل افزایش ضران قلب و پرانرژی شدنتان، قادر به تصمیمگیری سریع هستید. مثلا آرم لوگوی مکدونالد به رنگ قرمز است. شما وقتی این لوگو را میبینید، خیلی سریع هوس خوردن میکنید و در تصمیمگیری تعلل به خرج نمیدهید. در حالت کلی وقتی به رنگ قرمز خیره میشوید، عشق، هیجان، گرما، انرژی و سرزندگی را درون خود احساس میکنید. بسیاری از برندهای معروف مثل کوکاکولا و یا شبکههای اجتماعی مثل یوتیوب، به دلیل این ویژگیها از رنگ قرمز استفاده میکنند.
ولی رنگ قرمز همیشه به این معناها نیست. گاهی شده اشتباهی بکنید که صورتتان از خجالت آب شود. یا وقتی عصبانی میشوید، صورتتان از شدت عصبانیت قرمز شود. پس رنگ قرمز علاوهبر جنبهی مثبتش، میتواند در خیلی از موارد به شما احساس خشم و نارضایتی و خجالت القا کند. در خیلی از موارد سعی بر این میشود که رنگ قرمز را با یک رنگ خنثی مثل سفید و یا مشکی ترکیب کنند تا سبب اذیت شدن کاربران نشود.
نارنجی
رنگ نارنجی از ترکیب رنگ قرمز با زرد پدید میآید. این رنگ نشانهای از فصل پاییز است. برای مثال، پوست برخی از میوههای پاییزی مثل پرتقال و نارنگی، به رنگ نارنجی است. کسانی که به رنگ نارنجی علاقه دارند، افرادی پرانرژی و دارای شور و نشاط فراوانی هستند. این افراد هیچوقت اوقات خود را در تنهایی به سر نبرده و دارای دوستان فراوانی هستند. به همین خاطر از این رنگ برای برای کارهایی که با هیجان و شور و نشاط همراه هستند، استفاده میکنند. برای مثال، اکثر لباسهای ورزشی به رنگ نارنجی طراحی میشوند.
این رنگ نماد ثروت نیز تلقی میشود. برای مثال رنگ نارنجی، نماد خاندان سلطتنی هلند است و یا اکثر افراد مشهور و پولدار هندوستان، لباسهایی میپوشند که رنگ نارنجی در آن بهکار رفته است.
رنگ نارنجی به هیجان، نشاط و حس آزادیای که به کاربر انتقال میدهد در یک سری از برندهای معروف مثل فانتا و یا شرکت موتورسیکلت هارلی داویدسون بهکار میرود.
رنگ نارنجی، الهامبخش شادی، اشتیاق، هیجان، گرمی . انگیزش است و کسانی که دوست دارند، زندگیشان سرشار از حس خوب باشد، میتوانند از رنگ نارنجی برای دکوراسیون داخلی خانه و یا محل کارشان استفاده کنند.
زرد
رنگ زرد جزء قویترین و سادهترین رنگها برای دیده شدن است. رنگی که در حین گرم و انرژیدهنده بودنش، میتواند به دلیل استفادهی مکرر، سبب خستگی و برانگیخته شدن احساسات شود. این رنگ قابلیت این را دارد که میزان تحریکپذیری و خشم را بالا ببرد. طبق تحقیقات انجام شده، وقتی شما درون اتاقی هستید که سرتاسر زرد است، حس و حالتان هرجور که باشد، رنگ خشم به خودش میگیرد و سبب خستگی چشمانتان میشود. بهتر دکوراسیون داخلی خانهتان مخصوصا اتاق کودکان را تماما زرد نکنید زیرا سبب خستگی چشمها و در نهایت ایجاد عصبانیت و بیقراری میشود.
امید و تشویق برای ادامه دادن از نمادهای رنگ زرد است. اکثر بازاریابها برای تشویق مشتری به خرید محصولات، از رنگ زرد در پشت ویترینها و یا تبلیغات استفاده میکنند. یکی از معروفترین برندهایی که از این رنگ بهره برده، شرکت ایرانسل است. با اینکه رنگ زرد جزء سادهترین رنگها برای تشخیص است اما در دنیای کسبوکار کمتر از این رنگ بخاطر برانگیختن احساسات بهره میبرند. بیشتر کسبوکارها از ترکیب این رنگ با رنگهای سرد مثل سبز و یا خنثی مثل مشکی، در طراحی برندشان استفاده میکنند.
چون رنگ زرد، رنگی است که جلب توجه میکند، معمولا افراد اجتماعی و برونگرا از این رنگ استفاده میکنند. زرد به معنای هشدار نیز بهکار گرفته میشود. برای مثال در چراغ راهنمایی و رانندگی از این رنگ برای هشدار قرمز شدن چراغ و کاهش سرعت استفاده میشود.
رنگهای سرد
زمانی که به رنگهایی مثل سبز، آبی و بنفش نگاه میکنید، احساس آرامش و سرما وجودتان را فرا میگیرد. به این رنگها، رنگهای سرد یا به عبارتی دیگر، غیرفعال میگویند. این رنگها به دلیل آرامشبخش بودن و تند نبودن تناژشان، بیشتر برای فضاهای آرام و ساکت بهکار میروند. اکثر کسبوکارها برای طراحی برندشان، از ترکیب این رنگها با رنگهای گرم، استفاده میکنند.
حال با هم به بررسی یکسری از رنگهای سرد میپردازیم:
سبز
اگر وارد طبیعت شوید، هرآن چیزی که میبینید، بستری از رنگ سبز است. رنگی که سرشار از زندگی و حس خوب است. از این رنگ به دلیل خسته نکردن و بهبود بخشیدن به چشم، در دوربینهای دید در شب استفاده میکنند.
باتوجه به روانشناسی رنگها، سبز نماد رشد و تازگی است. در شروع فصل زیبای بهار اولین رنگی که بستر طبیعت را فرا میگیرد و زیبایی خاصی به آن عطا میکند، رنگ سبز است. آرامش و تازگیای که رنگ سبز به افراد القا میکند، سبب این شده که از این رنگ در طراحی دکوراسیونهای داخلی محل کار بیشتر استفاده کنند. حتی همهی دیوارهای اتاق جراحی، از رنگ سبز برای آرامشخاطر بیمار استفاده میکنند.
این رنگ حس مسئولیتپذیری و بخشش را در افراد افزایش میدهد. کسانی که لباس سبز میپوشند یا به آن رنگ علاقه دارند، معمولا افرادی مهربان و دلسوز شناخته میشوند.
رنگ سبز نماد سلامتی نیز تلقی میشود. بسیاری از کسبوکارهای موادغذایی و نوشیدنی مثل StarBox و Whole Foods Market برای نشان دادن محصولات ارگانیک و طبیعی خود، از رنگ سبز در برندشان بهره میبرند. اسنپ، یکی از اپلیکیشنهای معروف و پرکاربرد ایرانیست که برای نشان دادن دوستدار محیطزیست و کاهش آلودگی هوا، از رنگ سبز در برند خود استفاده کرده است.
رنگ سبز علاوه بر احساس آرامش، حس امنیت و صلح را هم مهمانتان میکند. ولی در مقابل نماد حسادت و طمع نیز هست. مثلا در افسانههای قدیم، حسادت را به عنوان “هیولای چشم سبز” تعریف میکردند. این رنگ، حس بیحسی را هم به شما انتقال میدهد. بنابراین رنگ سبز را با یک رنگ گرم همیشه ترکیب میکند.
آبی
طبق روانشناسی رنگها، آبی به نماد هوش، اعتماد، صداقت و مسئولیتپذیری بالاست. بنابراین اکثر کسبوکارها برای جذب مشتری بیشتر، از رنگ آبی برای دکوراسیونهای داخلی و یا یونیفرمهایشان استفاده میکنند. بسیاری از شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک، تلگرام، لینکدین و توئیتر, به رنگ آبی طراحی شدهاند تا به کاربران خود، به دلیل ردوبدل شدن پیامهای شخصی، حس اطمینان و اعتماد را القا کنند. حتی بسیاری از بانکها مثل رفاه، صادرات و سپه، برای نشاندادن امنیت و مسئولیتپذیری در حفظ داراییهای مشتری، از رنگ آبی در طراحی برندشان استفاده کردهاند.
آبی جزء رنگهای سرد است و آرام و صمیمیت را بیان میکند. به همین خاطر جزء رنگهای محبوب و پرطرفدار محسوب میشود. این رنگ در بین مردان از محبوبیت بالایی برخوردار است زیرا حس قدرت را بهشان القا میکند.
از رنگ آبی به عنوان تسکیندهندهی درد نیز استفاده میشود. یا اگر قصد کمخوری دارید، میتوانید از رنگ آبی را برای بشقابهایتان انتخاب کنید. این رنگ سبب کماشتهایی میشود. در یک سری از ورزشهای آرامشبخش مانند یوگا، از رنگ آبی برای انتقال حس آرامش به ورزشکار استفاده میشود.
بنفش
بنفش از ترکیب رنگ آبی و قرمز پدید میآید. این رنگ، به عنوان رنگ سلطنتی و نماد ثروت و اصالت تلقی میشود. کسانی که به رنگ بنفش علاقه دارند، افرادی درونگرا و خودخواه هستند. حرفها و عقایدی که متفاوت با خودشان است را به سختی میپذیرند.
این رنگ نشاندهندهی اعتماد بهنفس بالا و کاریزماتیک بودن است. به همینخاطر، افراد علاقهمند به رنگ بنفش، دوست دارند همیشه جذاب و بهترین دیده شوند. اگر میخواهید کودکتان دارای خلاقیت باشد، از این رنگ برای تقویت قوهی تخیل و خلاقیت وی استفاده کنید. این رنگ بیشتر هویت بصری را پوشش میدهد. بنابراین بسیاری از کسبوکارها برای برندسازی محصولاتشان، از رنگ بنفش استفاده میکنند. کسبوکارها و شبکههای مجازیای مانند Artitudes design و Yahoo Masanger و رایتل، از رنگ بنفش در طراحی برندشان استفاده کردهاند.
در نقطهی مقابل آن، به افرادی که فشارهای عصبی و افسردگی شدید دارند، این رنگ پیشنهاد نمیشود. این رنگ شامل پیچیدگی و رازآلودی نیز میشود. بنابراین افرادی که بیشتر از این رنگ استفاده میکنند، معمولا افرادی پیچیدهاند.
رنگهای خنثی
رنگهای خنثی شامل رنگهایی هستند که از ترکیب رنگها با یکدیگر ساخته میشوند. این رنگها مانند رنگهای اصلی، به دو دسته رنگهای خنثی سرد و رنگهای خنثی گرم تقسیم میشوند. رنگهای خنثی جزء اصلی ترین رنگها برای طراحی دکوراسیون، طراحی سایت، طراحی برند و… به حساب میآیند.
سفید و مشکی به ترتیب جزء معروفترین رنگ خنثی سرد و رنگ خنثی گرم بهشمار میآیند.
سفید
رنگ سفید نماد پاکیزگی، برابری، صلح، کارآمدی است و به معنای شروعی دوباره است. سفید به رنگ متعادل در بین تمام رنگها شناخته میشود، از این رو بیشتر کسبوکارها برای طراحی سایت یا بنرهای تبلیغاتی، از رنگ سفید به عنوان رنگ پسزمینه استفاده میکنند.
اکثر طراحیهای دکوراسیون داخلی محل کار، به رنگ سفید هستند برای اینکه رنگ سفید چشم را آزار نمیدهد، ذهن را خسته نمیکند و سبب تمرکز بیشتر میشود. حتی به راحتی میتوان با رنگهای دیگر آن را ست کرد.
درکنار ویژگیهای مثبت این رنگ، اگر بیشاز اندازه از این رنگ استفاده شود، سبب بیحوصلگی و ناراحتی در افراد شود. استفاده بیشازحد از رنگ سفید، سبب کماشتهایی و انزوا شود. بنابراین بهتر است برای داشتن یک فضای شاد و در عینحال آرام، از رنگ سفید درکنار رنگهای سرد و گرم استفاده کنید.
مشکی
رنگ مشکی از محبوبترین رنگهای خنثیست که بیشترین کاربرد را در طراحی دکوراسیون داخلی دارد. این رنگ مکمل رنگ سفید است. بنابراین اکثر محتواها روی پسزمینهی سفید، به رنگ مشکی نوشته میشوند.
ترکیب مشکی و سفید بهخاطر تضادی که باهم دارند، سبب جذابیت برند و جذب مخاطب دارد. بسیاری از برندهای معروف از جمله Adidas، Nike و Chanel، از این ترکیب رنگ برای طراحی برندهایشان استفاه میکنند که علاوهبر جذابیت، خاص بودن محصول را هم به مخاطب القا میکند.
مشکی نماد قدرت، ظرافت، مرگ و رمز و راز است. برعکس رنگ سفید که در شادی و لباس عروس بهکار میرود، از این رنگ بیشتر در مراسم عزاداری استفاده میکنند. افرادی که علاقمند به این رنگ، بیشتر محافظهکار، جدی و پیچیده هستند. این افراد در رابطه برقرار کردن با دیگران دچار ضعف هستند و تنهایی را به شلوغی ترجیح میدهند. کسانی که از این رنگ بیشاز اندازه استفاده میکنند، سبب افسردگی و بروز حسهای منفی میشوند.
حرف آخر
شناخت رنگها و چگونگی بهکار بردنشان در زندگی مهم است. میتوان با شناخت رنگها طوری محیط اطرافمان را طراحی کنیم که هیچگاه احساس خستگی و افسردگی سمت ما نیاید. حتی میتوانیم محیط کسبوکارمان را طوری تزئین کنیم که هم سبب جذب مشتری بیشتر شود و هم انرژیدهنده باشد. رنگها در زمینهی طراحی برند، تبلیغات و طراحی سایت، به کمک ما میآیند. طبق تحقیقات انجامشده، بیش از 90% خریدهای لحظهای، مربوط به رنگهاست. بنابراین رنگها نقش مهمی را در قدرت تصمیمگیری ما در خرید کردن، ایفا میکنند.
در این مقاله تیم دیجیتال مارکتینگ وبجامه قصد داشت تا دنیای رنگها را با شما عزیزان درمیان بگذارد. امیدواریم با مطالعهی این مقاله، دانشتان نسبت به رنگها افزایش یافته و بتوانید براساس رنگها هم در زندگی و هم در کسبوکار خود موفقیت کسب کنید.
ممنون که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید. شاد و پیروز باشید.