شاید کمتر کسی می توانست این موضوع را پیش بینی کند که شبکه های اجتماعی روزی تبدیل به محلی برای کسب درآمد و معرفی محصولات و خدمات کسب و کارها شود. شبکه های اجتماعی در ابتدا تنها با هدف ارتباط و انتشار تصاویر و ویدیوها بوجود آمدند و رفته رفته این پلتفرم ها به یک بستر مناسب برای تولید انواع محتوا( به هر آن چیزی که شما به روشهای گوناگون به دیگران انتقال می دهید محتوا گویند.) تبدیل شد. همین موضوع باعث روی کار آمدن کسب و کارها در این فضا شد و مشاغل عمدتا برای تولید محتوا و ایجاد ترافیک در وب سایت خود و در نتیجه افزایش فروش از شبکه های اجتماعی استفاده می کردند، اما این فضا به مرور زمان فراتر از حد انتظار کاربران و مدیران کسب و کارها رشد کرد.
ما در این مقاله قصد داریم تا ضرورت آشنایی با مدیریت و بازاریابی شبکه های اجتماعی به ویژه در اینستاگرام را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم تا شما بتوانید پس از مطالعه این مقاله نگاه و عملکرد متفاوتی را نسبت به مدیریت و بازاریابی شبکه های اجتماعی کسب و کارتان داشته باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند :
- مدیریت شبکه های اجتماعی به چه معناست ؟
- منظور از بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست ؟
- مزایای بازاریابی در شبکه های اجتماعی
- سوالات متداول
- حرف آخر
مدیریت شبکه های اجتماعی به چه معناست ؟
قبل از هر چیز بهتر است این موضوع را بدانید که مدیریت شبکه های اجتماعی با ادمین شبکه های اجتماعی کاملا متفاوت است، اما امروزه ممکن است بعضی از افراد این دو سمت شغلی و وظایف آنها را با یکدیگر اشتباه بگیرند. به طور کلی به شخصی که برای شبکه های اجتماعی فعالیت هایی از جمله تدوین تقویم محتوا، تبیین استراتژی های محتوایی و بازاریابی، تولید محتوا، طراحی گرافیک، طراحیو اجرای کمپین های تبلیغاتی، آنالیز و تحلیل، انتشار محتوا و.. را انجام می دهد مدیر شبکه های اجتماعی ( SocialMedia Manger ) می گویند.
همچنین کسی که سمت شغلی ادمین شبکه های اجتماعی را بر عهده دارد، وظایفی شبیه به مدیر شبکه های اجتماعی را دارد، با این تفاوت که ادمین ها بیشتر به اداره و بارگذاری محتواهای تولید شده و انجام وظایف خودشان بر طبق تقویم محتوایی می پردازند. به عبارت دیگر ادمین شبکه های اجتماعی وظیفه پاسخگویی به پیام ها، انتشار محتواها بصورت دقیق و در زمان مناسب، جذب فالور و مشتری و انجام هر کاری که باعث فعال بودن آن شبکه را می شود برعهده دارند.
منظور از بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست ؟
بازاریابی شبکه های اجتماعی به معنای استفاده از این بستر برای بازاریابی محصولات و خدمات یک کسب و کار است. به بیان ساده تر می توان گفت که بازاریابی شبکه های اجتماعی فرایند ایجاد محتوای مناسب برای افزایش فروش، جذب بازار مخاطب جدید، افزایش تعامل و مشارکت و در نتیجه پیشرفت کسب و کار شماست. به همین جهت است که موفقیت و پیشزفت شما در شبکه های اجتماعی بستگی به میزان مهارت شما در مدیریت و برقراری ارتباط خوب و مناسب با مخاطبانتان دارد. چرا که اگر شما بتوانید از طریق مدیریت و بازاریابی خوب در سوشال مدیا، ارتباط خوبی با مخاطبین کسب و کارتان داشته باشید و بتوانید رضایت آن ها را جلب کنید، آن ها با کمال میل و به طور مستقیم و غیر مستقیم به افزایش فروش و دیده شدن کسب و کار شما کمک خواهند کرد.
مزایای بازاریابی در شبکه های اجتماعی
امروزه شمار زیادی از افراد در سرتاسر دنیا در شبکه های اجتماعی مختلف چه بصورت یک کاربر معمولی و چه به عنوان یک کسب و کار فعالیت دارند. به همین علت چه شما یک کاربر معمولی باشید و چه یک مدیر کسب و کار می بایست نسبت به مزایای بازاریابی در شبکه های اجتماعی آگاهی داشته باشید که این مزایا به شرح زیر می باشد :
- شبکه های اجتماعی به طور پیوسته مخاطبین جدیدی را با شما آشنا می کند. و همین موضوع باعث بازاریابی و افزایش مشتریان شما بصورت رایگان است.
- شبکه های اجتماعی باعث می شود تا شما به عنوان یک برند و کسب و کار ارتباط نزدیک تر و قوی تری را با مخاطبین و یا مشتریان خود داشته باشید.
- شبکه های اجتماعی به شما در به دست آوردن نظرات مثبت و منفی مخاطب هایتان نسب به برند، محصولات و خدمات شما کمک می کند.
- حضور و فعالیت مستمر و با کیفیت به شما کمک می کند تا علاوه بر معرفی محصولات، خدمات و برند خود به مشتریانتان، رقبای خود را نیز به صورت رایگان زیر نظر بگیرید و عملکرد آنهارا تحلیل کنید.
- استفاده از بازاریابی در شبکه های اجتماعی رایگان و بسیار مقرون به صرفه است. همچنین به شما قابلیت این را می دهد تا در کمترین زمان میزان نرخ تبدیل دنبال کنندگانتان را به مشتری محاسبه نمایید.
سوالات متداول
به طور کلی به شخصی که برای شبکه های اجتماعی فعالیت هایی از جمله تدوین تقویم محتوا، تبیین استراتژی های محتوایی و بازاریابی، تولید محتوا، طراحی گرافیک، طراحیو اجرای کمپین های تبلیغاتی، آنالیز و تحلیل، انتشار محتوا و.. را انجام می دهد مدیر شبکه های اجتماعی ( SocialMedia Manger ) می گویند.
بازاریابی شبکه های اجتماعی به معنای استفاده از این بستر برای بازاریابی محصولات و خدمات یک کسب و کار است. به بیان ساده تر می توان گفت که بازاریابی شبکه های اجتماعی فرایند ایجاد محتوای مناسب برای افزایش فروش، جذب بازار مخاطب جدید، افزایش تعامل و مشارکت و در نتیجه پیشرفت کسب و کار شماست.
اگر شما هم برای رشد و ارتقاء سطح کیفی کسب و کار خودتان به دنبال ورود به دنیای شبکه های اجتماعی برای بازاریابی، معرفی محصولات و خدمات خود هستید، به شما پیشنهاد می کنیم تا از خدمات مدیریت و بازاریابی شبکه های اجتماعی به ویژه اینستاگرام آژانس دیجیتال مارکتینگ وب جامه استفاده نمایید.
حرف آخر
این روزها شبکه های اجتماعی عضو جدانشدنی زندگی روزمره افراد هستند. کاربران شبکه ای اجتماعی با اهداف متعددی اقدام به استفاده از آنها می کنند. ماهیت شبکه های اجتماعی، ما توجه به هدفی که دنبال می کنند نیز متفاوت است و هر کدام از آنها مخاطبان مخصوص به خود را دارد. عده ای از مردم با هدف سرگرمی، وثت گذرانی و برقراری ارتباط با دوستانشان در این شبکه های اجتماعی فعال هستند. اما در این بین تعدادی هم هستند که از این ابزارها برای توسعه کسب و کار استفاده می کنند.
می توان گفت که شبکه های اجتماعی فضای بسیار مناسبی را برای رشد و توسعه کسب و کارها در اختیار کاربران قرار می دهد. با توجه به تمامی این موارد، باید گفت که فعالیت حرفه ای در شبکه های اجتماعی (مدیریت و بازاریابی شبکه های اجتماعی ) مستلزم رعایت موارد زیر می باشد، که شما می توانید با ثبت نام و شرکت در دوره مدیریت و بازاریابی شبکه های اینستاگرام وب جامه این موارد را یاد بگیرید.
- بازاریابی شبکه های اجتماعی به ویژه اینستاگرام
- مدیریت شبکه های اجتماعی به ویژه اینستاگرام
- آشنایی با روشهای آنالیز و تحلیل شبکه های اجتماعی به ویژه اینستاگرام
- آشنایی با روشهای تولید محتوا برای شبکه ای اجتماعی به ویژه اینستاگرام
نظرات